Derk Elsko Bruins

De tweede Nederlandse Waffen-SS vrijwilliger die met het Ridderkruis onderscheiden werd, was de SS-Rottenführer Derk Elsko Bruins (geboren 20 maart 1923 te Vlagtwedde). Op 25 augustus 1944 werden drie Ridderkruizen uitgereikt aan de militairen van de Brigade 'Nederland', die zich positief had onderscheiden bij de gevechten gedurende de terugtocht uit Narwa naar de Tannenbergstellung. Derk Elsko Bruins kwam in aanmerking voor de onderscheiding omdat hij in de 1./SS-Panzerjäger-Abteilung 54 (Chef SS-Ustuf. Römmelt) een unieke prestatie had geleverd.

Het Ridderkruis
Bruins had net als Mooyman meer dan twaalf Sovjet-Russische tanks afgeschoten. Als Richtschütze van een Sturmgeschütz (STuG - gemechaniseerd anti-tank kanon) onder commando van SS-Unterscharführer Rudolf Witte had hij tijdens de dramatisch verlopen terugtocht van het SS-Panzer-Grendaier Regiment 48 'General Seyffardt' naar de Tannenbergstellung geprobeerd de Panzergrenadiere waar mogelijk te steuen. Van de 1./SS-Panzerjäger-Abteilung 54 toonde het STuG van Bruins zich het meest succesvol. Voor 'General Seyffardt' mocht het niet baten, het Regiment ging nagenoeg volledig ten onder.

Derk Elsko Bruins overleed in 1986.

Zijn onderscheidingen: EK I, EK II, het Ridderkruis, Het Sturmabzeichen en de Ostmedaille


  Tekst: EM © 2000 - 2020 vragen en/of opmerkingen: mail
  The symbols on this site serve no political or ideological purpose. The author has no intention to promote any political or ideological ideas.