Hendrik Seyffardt   De Liquidatie van Seyffardt

De Liquidatie van Seyffardt

Op vrijdagavond 5 februari 1943 voltrok zich het noodlot over H.A. Seyffardt, luitenant-generaal b.d. en commandant van Vrijwilligerslegioen Nederland. De bel was gegaan en Seyffardt deed open. De bezoekers vroegen of zij te maken had met Seyffardt en toen de nietsvermoedende Seyffardt daar een bevestigend op gaf, volgden er enkele pistoolschoten. De volgende dag overleed hij aan zijn verwondingen.

De communistische zenuwarts Gerrit Kastein (Den Haag) en student Jan Verleun (Amsterdam), beiden lid van de verzetsgroep CS-6, waren in hun missie geslaagd. De generaal was dood. Generaal Seyffardt was een interessant doelwit voor CS-6, omdat hij als commandant van het Vrijwilligerslegioen de Nederlanders aanspoorde om te tekenen voor het Oostfront. Daarnaast was hij lid van de Secretarie van Staat, het eventuele kabinet-Mussert. Men dacht dus dat Seyffardt een belangrijke schakel was in de Nederlandse collaboratie.

De bezetter reageerde furieus op het nieuws en zond honderden Nederlanders naar de concentratiekampen. Al met al leverde de dood van Seyffardt het verzet dan ook alleen maar ellende op. De man was slechts op papier bevelhebber van het Legioen, in werkelijkheid had hij niets in te brengen. Het belang van de persoon Seyffardt was door CS-6 dus erg overschat. De daders werden hetzelfde jaar nog gearresteerd. CS-6 werd opgerold. Na nog een aantal liquidaties van collaborateurs reageerde de bezetter furieus. In het kader van een vergeldingsactie onder de naam 'Silbertanne' werden er door Sonderkommando Feldmeijer tientallen onschuldige Nederlanders vermoord.  Tekst: EM 2000 - 2020 vragen en/of opmerkingen: mail
  The symbols on this site serve no political or ideological purpose. The author has no intention to promote any political or ideological ideas.