Algemeen   Wachbataillon 'Nordwest'   Oprichting   Structuur & Personeel   Krijgsgeschiedenis

Landstorm Nederland


Een andere eenheid van de Waffen-SS waarin veel Nederlanders hebben gediend was de Landstorm Nederland. De formatie was de enige die enkel en alleen aan het westfront heeft gevochten. Oorspronkelijk was de Landstorm een territoriale bewakingseenheid. Men diende belangrijke bruggen en andere objecten van strategisch belang te bewaken.

In 1944 werd Landstorm echter een zuiver militaire eenheid. Dit leidde er toe dat de eenheid in de strijd werd geworpen tegen de geallieerde legers die na de invasie (6 juni 1944) aan een snelle opmars waren begonnen. De Landstormers beleefden hun vuurdoop in België bij het Albertkanaal. Hier streed men overigens nog tegen landgenoten van de Prinses Irene Brigade. Omdat de formatie slecht was opgeleid, veel gekwalificeerde manschappen had moeten afstaan en licht was bewapend, leed Landstorm Nederland zware verliezen. Datzelfde gebeurde tijdens de Slag om Arnhem waar eveneens delen van Landstorm Nederland in de strijd werden geworpen. In 1945 werd de eenheid de 34.SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division 'Landstorm Nederland' (divisie wapen rechtsboven), het aantal manschappen benodigd voor een divisie werd echter nooit gehaald. In mei 1945 gaf de divisie zich over aan de geallieerden waarna de manschappen in krijgsgevangenschap werden gezet.

Den Bosch, 20 april 1944, Landstorm Nederland tijdens de rede van Seyss-Inquart


  Tekst: EM © 2000 - 2020 vragen en/of opmerkingen: mail
  The symbols on this site serve no political or ideological purpose. The author has no intention to promote any political or ideological ideas.