Algemeen   Oprichting SS Brigade 'Nederland'   Krijgsgeschiedenis

SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Brigade 'Nederland'


De grootste 'Nederlandse' eenheid aan het oostfront was de SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Brigade 'Nederland' (later: 23.SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division 'Nederland', Division schild rechtsboven). De formatie was opgebouwd uit het voormalige SS-Freiwilligen Legion Niederlande, Nedelanders uit de 'Westland' (5.SS-Panzer-Division 'Wiking') en nieuwe vrijwilligers uit voornamelijk Nederland en Roemenië (Volksduitsers).

Een parade van het tweede contingent Nederlanders dat naar het Oostfront vertrok (26 juli 1941)

'Nederland' was in tegenstelling tot 'Wiking' over het algemeen dé eenheid voor de NSB-man. De Brigade leverde bijzonder zware gevechten terwijl het de hele oorlog tekorten had aan van alles en nog wat.

De geschiedenis van deze eenheid begon in november 1943 toen de SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Brigade 'Nederland' werd gevormd. De Brigade vocht tot de kerst van 1943 in Kroatië tegen de partizanen van Tito. Hierna werd 'Nederland' overgeplaatst naar het Leningrad-front. Via Leningrad, Narwa, Libau en Pommern maakten de Nederlanders de lange terugtocht tot aan Berlijn mee. Eind 1944 werd 'Nederland' verheven tot de Division-status. Een volwaardige Division was de 23.SS-Freiwilligen-Panzer-Grenadier-Division 'Nederland' niet. Men had aan alles tekort: manschappen, munitie, pantservoertuigen, artillerie enz. In mei 1945 slaagde het gros van de Division erin om te ontkomen aan het Rode Leger. Wie het nog kon, gaf zich over aan de Amerikanen.  Tekst: EM © 2000 - 2020 vragen en/of opmerkingen: mail
  The symbols on this site serve no political or ideological purpose. The author has no intention to promote any political or ideological ideas.