Casper Sporck

De derde Nederlander die het Ridderkruis mocht ontvangen was de vrijwilliger Casper Sporck van de 5./SS-Panzer Aufklärungs Abteilung 11. Als commandant van een SdKfz 251/9 'Stummel', een gepantserde half-track met een kort L/24 75mm kanon, werd Sporck op 26 januari 1944 in het plaatsje Gubanizy geconfronteerd met een Sovjet-Russische tankaanval. Het kanon van Sporck wist elf tanks van het Rode Leger uit te schakelen. Enkele dagen later toen het III.SS Panzerkorps waar de Brigade 'Nederland' deel van uit maakte, de terugtocht van het Oranienbaum front naar het Narva bruggehoofd achter de Luga rivier voltooide, bewees de Nederlander zich opnieuw. Als een van de laatsten haalde Sporck's voertuig de Duitse linies. Als beloning voor zijn heldhaftige optreden werd hij door zijn bataljonscommandant Rudolf Saalbach voorgedragen voor het Ridderkruis dat hem kort daarna ook werd toegekend.
Het Ridderkruis
Casper Sporck

Bronnen: (zie literatuur voor volledige titels) Pierik, Van Leningrad tot Berlijn; Krätschmer, Ritterkreuzträger; Landwehr, The European Volunteer Movement  Tekst: EM © 2000 - 2020 vragen en/of opmerkingen: mail
  The symbols on this site serve no political or ideological purpose. The author has no intention to promote any political or ideological ideas.