Algemeen   Oprichting   Structuur & Personeel   SS-Standarte Westland   Krijgsgeschiedenis

5.SS-Division "Wiking"

De eerste Division van de Waffen-SS waarin een contingent Nederlandse vrijwilligers diende, was de 5.SS-Division "Wiking". Vanaf juni 1940 werden er door de Waffen-SS Nederlandse vrijwilligers geworven voor de Standarte (Regiment) 'Westland' die vanaf december 1940 samen met ondermeer de Standarten "Germania" en "Nordland" de 5.SS-Division "Wiking" vormde. Omdat in deze laatste twee Standarten veel minder Nederlanders dienden, komen zij ook slechts zijdelings aan bod op deze site. De "Wiking" was n van de stamdivisies van de Waffen-SS en bleef de hele oorlog relatief goed bewapend en bemand.

Het is moeilijk te zeggen welke categorie Nederlandse vrijwilligers in de "Wiking" terechtkwam. Wel is het gerechtvaardigd om te stellen dat de 'typische Nederlandse SS-man' die zich aanmeldde voor de Waffen-SS over het algemeen bij de "Wiking" werd ingedeeld. De "Wiking" werd kort na aanvang van Operatie 'Barbarossa' toegevoegd aan Heeresgruppe Sd. De Division vocht in de Oekraine en wist tijdens het Zomeroffensief (zomer 1942) tot diep in de Kaukasus door te dringen.

Daarnaast voorkwam de "Wiking" in november 1944 een tweede 'Stalingrad-drama' door de omsingeling bij Tsjerkassy te doorbreken waardoor duizenden Duitse soldaten ontsnapten aan de vernietiging. In mei 1945 raakten de meeste 'Wikingers' in Oostenrijk in krijgsgevangenschap van de Amerikanen.

De Division blijft tot op de dag van vandaag bekend om zijn gevechtskracht. Gedurende de gehele oorlog vochten diverse West-Europeanen in de eenheid, in tegenstelling tot vele andere vrijwilligerseenheden bleef de gevechtskwaliteit van de "Wiking" erg hoog.

Bronnen: (zie literatuur voor volledige titels) R. Havenaar, Anton Adriaan Mussert; R. Havenaar, De NSB tussen nationalisme en volkse solidariteit; J. Meyers, Mussert een politiek leven; D. Barnouw, Rost van Tonningen; L. de Jong, Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog; De Jonge, Het Nationaal-Socialisme in Nederland; RIOD, Het proces Mussert  Tekst: EM 2000 - 2020 vragen en/of opmerkingen: mail
  The symbols on this site serve no political or ideological purpose. The author has no intention to promote any political or ideological ideas.